Het boek Emowijzer: Samen met je kind praten over hoe jij je voelt

Het boek “Emowijzer: samen praten over wat je voelt” geschreven door Yvonne Franssen is bedoeld voor kinderen tussen 4 en 12 jaar oud en heeft als doel kinderen te helpen in het leren herkennen, begrijpen en uiten van emoties.

Mijn zoon (2017) heeft een vermoeden van selectief mutisme. Dit is een angststoornis waarbij hij in het openbaar niet of nauwelijks durft te praten. Dit boekje leek mij voor hem een hele mooie tool om zijn emoties toch duidelijk te kunnen maken.

Het boek Emowijzer

Het boekje bestaat uit diverse hoofdstukken die elk een andere emotie behandelen, zoals:

  • Blijdschap,
  • Verdriet,
  • Boosheid en
  • Angst

Dit zijn de vier basisemoties die verder in het boek zijn uitgewerkt. Per emotie wordt er een verhaaltje verteld, dat ook peuters of kleuters kunnen begrijpen. Daarnaast staan er bijpassende vragen die kinderen kunnen helpen hun eigen ervaringen te begrijpen. Het boekje is geïllustreerd wat het leuker maakt voor de kinderen om te lezen.

Precies in het midden van het boek zit de Emowijzer. Dit is een grote afbeelding verdeeld over deze 2 pagina’s. Op de pagina’s staan 16 poppetjes die voor kinderen herkenbare lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen uitdrukken. Deze afbeeldingen nodigen kinderen uit om stil te staan bij hoe ze zich voelen. Emowijzer heeft in het midden twee leeslinten. Daaraan bevestig je zelf een schommeltje. Het schommeltje versterkt de boodschap dat gevoelens kunnen komen en gaan.

De Emowijzer bevindt zich in het hart van het boek en heet “Emowijzer, samen praten over wat je voelt”. Met het schommeltje onder je vinger wijs je aan welk gevoel je voelt. Dat je ín en uit je gevoelens schommelt.

Het boekje bevat daarnaast verschillende vragen, stellingen en oefeningen om kinderen aan te moedigen om te praten over hun emoties en gevoelens. Op deze manier kunnen kinderen hun woorden vinden voor wat ze voelen en leren hoe ze hun emoties op een gezonde manier kunnen uiten.

Het boek emowijzer

Inmiddels gebruiken wij het boekje regelmatig. Vooral als ik merk dat hem iets dwars zit of als hij wat boze buien heeft, pak ik het boek er even bij. Aan de hand van vragen die ik stel, kan ik er dan achter komen waar zijn gedrag uit voort komt en welke emotie er achter zit.

Kinderen worden zo emotioneel wijzer. En dat is héél belangrijk. Want kinderen leren dat hun gevoelens een boodschap in zich dragen. Over de behoeften en oplossingen die het kind op dat moment nodig heeft om harmonisch verder te groeien.

Bovendien is het boekje niet alleen geschikt voor kinderen maar ook voor ouders, leerkrachten en pedagogen die kinderen willen helpen omgaan met hun emoties.

Gevoelens van kinderen worden door het gebruik van de Emowijzer dus ineens niet meer lastig, maar juist helpend!

Het biedt praktische handvatten voor hoe je als volwassene kan praten over emoties en gevoelens met kinderen. 

Emotionele diversiteit, Emowijzer draagt deze boodschap sinds 2016 uit

Psychologie Magazine heeft het jaar 2023 uitgeroepen tot het jaar van emotionele diversiteit. Emowijzer sluit uitstekend aan op dit thema. Emowijzer is een eenvoudige tool die erg goed werkt. Op een uitnodigende en laagdrempelige manier kunnen professionals en opvoeders samen met een kind gaan praten over wat het voelt. 

Wie is Yvonne Franssen?

Yvonne C. Franssen is de auteur van het boek Emowijzer. Zij ontwikkelde en schreef Emowijzer® vanuit haar jarenlange ervaring als emotiedeskundige, kindercoach, empowermentcoach, trainer social skills en logopedist.

Sinds 1989 is Yvonne werkzaam als logopedist/specialist verbale en non-verbale communicatie met kinderen, jongeren en volwassenen, sinds 2007 gecombineerd met Empowermentcoaching.

Daarnaast is Yvonne sinds 2010 kindercoach en trainer sociale vaardigheden voor kinderen met specialisatie stotteren en spreekangst. Ze begeleidt en bemoedigt kinderen in hun wijze van communiceren met de omgeving.

Yvonne is moeder van twee zoons. In haar gezin voelde zij de behoefte om gevoelens bespreekbaar te maken.

Steeds meer ontstond bij mij de behoefte om ook te kunnen helpen met het communiceren over de eigen gevoelswereld. Diverse opleidingen en scholingen, evenals personal coaching, gaven voeding en
inspiratie.

Yvonne C. Franssen

Samen met haar kinderen bedacht en tekende zij eerst de Emometer®. Maar omdat je gevoelens niet kunt meten heet de tool inmiddels Emowijzer®.  

Stimuleren van zelfregulatie

Op jonge leeftijd starten met het gebruik van de Emowijzer stimuleert de ontwikkeling van zelfregulatie en veerkracht bij kinderen. Bovendien, en essentieel: er bestaan bij Emowijzer geen negatieve of positieve gevoelens.

Gevoelens kunnen voor kinderen heel heftig zijn. Zij kunnen erdoor bevriezen en verharden. Heftige gevoelens creëren een slotje op je mond, zo zei een kindje ooit heel mooi. De beweging van het schommeltje helpt de innerlijke bevriezing door heftige emoties te  ontdooien. Het kind kan dan, mét of zonder woorden, communiceren over de binnenwereld. 

Yvonne C. Franssen

Namelijk alle gevoelens mogen er zijn en hebben een functie. Er is geen goed of fout.

Het boek Emowijzer kopen

Al met al is het boek “Emowijzer: samen praten over wat je voelt” een nuttig en praktisch handboek voor ouders, leerkrachten en kinderen om emoties te leren herkennen, begrijpen en uiten. Het boekje kan helpen om de communicatie tussen volwassenen en kinderen te verbeteren en bijdragen aan een betere omgang met emoties en gevoelens.

Emowijzer helpt bij alle (hoog)sensitieve kinderen, bij NT2 en vluchtelingen en alle kinderen die moeite hebben met spraak zoals bijvoorbeeld mijn zoon die selectief mutisme heeft. En kinderen met een beperking (bijv. TOS, slechthorendheid). Meer informatie en ervaringen van gebruikers op www.emowijzer.nl

Geef een reactie