Motivatie en het puberbrein: Hoe kun je pubers beter motiveren?

Motivatie en het puberbrein lijken twee termen die niet veel met elkaar te maken hebben, maar niets is minder waar. Het puberbrein is namelijk een enorm complex orgaan dat vele veranderingen doormaakt tijdens de adolescentie. Deze veranderingen beïnvloeden onder andere de motivatie van een puber.

Een puberbrein is nog volop in ontwikkeling. Het groeit snel en er ontstaan nieuwe verbindingen in de hersenen. Deze verbindingen zorgen ervoor dat de hersenen beter kunnen functioneren, maar het maakt het puberbrein ook kwetsbaar. Niet alle verbindingen die ontstaan zijn namelijk nuttig of gezond. Dit kan leiden tot verminderde motivatie bij pubers.

Daarnaast beïnvloeden hormonen de motivatie van pubers. Gedurende de adolescentie verandert het hormoonstelsel aanzienlijk en dit heeft invloed op de manier waarop jongeren gemotiveerd raken. Hormonen beïnvloeden bijvoorbeeld de beloningscentra in de hersenen, waardoor pubers gevoeliger zijn voor beloning en status.

Omgeving invloed op motivatie

Naast de biologische veranderingen tijdens de adolescentie, zijn er ook externe factoren die van invloed zijn op de motivatie van pubers. Zo heeft de omgeving waarin de puber opgroeit grote invloed op de motivatie. Denk hierbij aan de school en het gezin. De kwaliteit van de relaties die een puber heeft, bepalen in grote mate de motivatie van de puber.

Het is daarom van belang dat ouders en leraren zich bewust zijn van de invloed van het puberbrein op de motivatie van jongeren. Zij kunnen een belangrijke rol spelen in het stimuleren van de motivatie. Dit kan bijvoorbeeld door het bieden van structuur en regelmaat, het geven van feedback en het bieden van keuzemogelijkheden.

Een ander belangrijk aspect van motivatie bij pubers is autonomie. Jongeren willen een zekere mate van vrijheid en zelfstandigheid hebben in hun keuzes. Dit kan lastig zijn voor ouders en leraren, die vaak de neiging hebben om het gedrag van de puber te willen controleren. Maar het loslaten van de controle kan juist leiden tot meer motivatie en betere prestaties bij pubers.

Boek motivatie en het puberbrein

Motivatie en het puberbrein’ is de herziene editie van het succesvolle boek ‘Motivatie binnenstebuiten’  van jongerencommunicatie-experts Huub Nelis en Yvonne van Sark. Het is een overzichtelijk en goed onderbouwd boek over wat er in het hoofd van pubers omgaat en hoe je ze gemotiveerd krijgt iets te willen bereiken.

Uit onderzoek blijkt dat jongeren het mentaal steeds zwaarder hebben. De voornaamste prikkel voor hun motivatie, het gevoel ergens naar op weg te zijn, is de laatste jaren steeds meer afgenomen. Daarnaast zijn pubers ook nog eens heel verschillend, en dus is de vraag wat iemand motiveert heel persoonlijk. Hoe kun je dan van buitenaf – bijvoorbeeld als ouder, docent of leidinggevende – de motivatie van jongeren stimuleren?

Yvonne van Sark en Huub Nelis laten zien wat er bekend is over de invloed van o.a. opvoeding op motivatie vanuit de wetenschap en wat experts erover zeggen. Hierdoor krijg je meer inzicht in hoe het puberbrein werkt en wat er nodig is om natuurlijke nieuwsgierigheid aan te wakkeren.

Nelis en Van Sark geven vervolgens ook een praktische invulling:

  • -Hoe praat je met je kind?
  • -Hoe ga je om met belonen?
  • -Hoe creëer je gunstige omstandigheden voor gedrevenheid?
  • -Hoe ondersteun je jongeren bij hun mentale gezondheid?
  • -Hoe verhoog je intrinsieke motivatie?

Dit boek geeft handvaten.

Over de auteurs

Yvonne van Sark en Huub Nelis stonden aan de wieg van Youngworks. Zij zijn experts in jongerencommunicatie en schreven samen de bestsellers:

  • -Puberbrein binnenstebuiten,
  • -Motivatie binnenstebuiten en 
  • -Talent binnenstebuiten. 

Van Yvonne van Sark verscheen in 2021 het boek Opgroeien terwijl de wereld in brand staat.

Motivatie en het puberbrein

Motivatie en het puberbrein zijn sterk met elkaar verbonden. Biologische veranderingen, hormonen en externe factoren beïnvloeden de motivatie van pubers. Ouders en leraren kunnen een belangrijke rol spelen bij het stimuleren van de motivatie door het bieden van structuur, feedback en keuzemogelijkheden. Daarnaast is het belangrijk dat pubers een bepaalde mate van autonomie krijgen om zichzelf te ontwikkelen en gemotiveerd te blijven. Als ouders en leraren zich bewust zijn van de invloed van het puberbrein op motivatie, kunnen zij jongeren helpen om hun volledige potentieel te bereiken.

Motivatie en het puberbrein | Yvonne van Sark en Huub Nelis | ISBN: 9789043929493 | Prijs: €29,99 | Verschenen op 6 juni 2023

Geef een reactie