Passend onderwijs is een illusie als je kind chronisch ziek is

Soms beland je in een situatie wat je van tevoren nooit bedacht zou hebben. Het overkomt je en voordat je het weet, zit je er midden in. Zo hadden we vorig jaar nog een hele strijd om een B12 deficiëntie bij onze zoon aan te kunnen tonen. Toen de behandeling met B12 injecties eindelijk kon worden opgestart, dacht ik dat we het grootste struikelblok wel gehad hadden. Maar helaas, de volgende strijd is inmiddels begonnen. De strijd om passend onderwijs. Passend onderwijs is namelijk een illusie als je kind chronisch ziek is. In dit artikel vertel ik waarom.

Passend onderwijs als je kind ziek is

Als alles goed gaat en je kinderen gaan naar school dan hoef je er niet over na te denken. Maar er hoeft maar iets te gebeuren waardoor je kind niet met de stroom mee drijft, dan merk je pas hoe slecht het allemaal is geregeld rondom het passend onderwijs.

De term Passend onderwijs klinkt zo mooi. Je krijgt er als ouder een gevoel bij dat alles goed geregeld is en dat er een passende oplossing is voor je kind als dat nodig blijkt te zijn. Passend onderwijs is een term die verwijst naar het idee dat elk kind recht heeft op het onderwijs dat het beste bij hem of haar past. Het gaat hierbij niet alleen over kinderen met bijvoorbeeld een fysieke of verstandelijke beperking, maar ook over kinderen die hoogbegaafd zijn, een taalachterstand hebben of op een andere manier extra ondersteuning nodig hebben. De belangrijkste gedachte achter passend onderwijs is dat elk kind in principe in staat is om zich optimaal te ontwikkelen, en dat het onderwijs daarbij moet aansluiten.

En toch gaat het heel vaak mis…. Als je kind uitvalt uit het huidige schoolsysteem, dan blijkt vaak dat passend onderwijs niks meer is dan een illusie.

Thuiszitters

Een thuiszitter is een leerplichtige jongere die om diverse redenen uit is gevallen in het huidige onderwijssysteem. Vaak gaat het hierbij om kinderen die hoogbegaafd zijn, kinderen met autisme of zoals in ons geval, vanwege ziekte.

Thuiszitters zijn kinderen die om verschillende redenen niet naar school (kunnen) gaan. Dit kan komen doordat ze te maken hebben met fysieke of psychische problemen, omdat er geen passende onderwijsvorm beschikbaar is of door sociale omstandigheden. Thuiszitters voelen zich vaak buitengesloten

Het is een schrijnende situatie waarin deze jongeren terechtkomen doordat ze buiten de boot vallen en geen passend onderwijs kunnen volgen. Terwijl het recht op onderwijs toch zou moeten gelden voor iedereen, of niet dan?

Onze zoon is ook een thuiszitter. Hij viel eind 2021 uit op school wegens ziekte en sindsdien hebben we nog steeds geen passend onderwijs voor hem kunnen regelen. Ondanks dat de school een zorgplicht heeft waar door de overheid niet op wordt toegezien. In ons geval lukt het mijn zoon nog steeds niet om naar school te gaan. Hoe graag hij dit ook zou willen, lichamelijk wil dit nog steeds niet lukken. 

Het Samenwerkingsverband wil niet betalen voor Ivio thuisonderwijs, de huidige school wil hem graag naar een andere school overplaatsen om maar van de zorgplicht af te zijn. En zo wijst iedereen naar een ander en is er voor onze zoon nog steeds geen passende oplossing.

>>>Doneeractie Passend onderwijs voor onze zoon

Helaas is hij niet de enige, want er zijn in ons land meer dan 15.000 thuiszitters. Kinderen die thuiszitten om uiteenlopende redenen zonder enige vorm van passend onderwijs. Dit aantal is schrikbarend hoog en zal in werkelijkheid nog veel hoger zijn. Triest en helemaal voor een land zoals Nederland zou je dit ook niet verwachten. 

Thuisonderwijs zou een uitkomst kunnen zijn voor veel van deze uitgevallen kinderen. Maar in een land als Nederland is dit helaas niet toegestaan. Dit heeft te maken met de leerplichtwet.

Leerplichtwet

De leerplichtwet is een wet die bepaalt dat kinderen in Nederland verplicht zijn om naar school te gaan vanaf hun vijfde tot en met hun zestiende levensjaar. Deze wet is ingesteld om ervoor te zorgen dat ieder kind in Nederland gelijke kansen heeft op onderwijs en variatie in beroepskeuze.

De leerplichtwet is al geruime tijd in Nederland van kracht: de eerste leerplichtwet werd in 1901 ingevoerd. De huidige leerplichtwet is vastgelegd in 1969. Hoewel de wet al ruim een eeuw geldt, zijn er nog steeds veel kinderen die niet naar school gaan. Dit kan bijvoorbeeld komen omdat ze illegaal in Nederland zijn, omdat er sprake is van ziekte of beperkingen, of omdat ze thuis worden onderwezen, wat in principe niet mag.

Thuisonderwijs is in Nederland niet toegestaan omdat de overheid vindt dat alle kinderen onderwijs in een sociale omgeving moeten krijgen. Dit betekent dat kinderen in een klas met andere kinderen moeten zitten om samen te leren en samen te werken. Daarnaast wordt er gesteld dat er veel zaken die op school geleerd kunnen worden thuis niet geleerd kunnen worden, zoals sociale vaardigheden en kennis van de wereld om ons heen.

Geen leerplicht maar leerrecht

Al met al is de huidige leerplicht uit het jaar 1969 behoorlijk gedateerd en zou dan ook op de schop moeten. De plicht om naar school te moeten zou omgezet horen te worden naar het recht voor kinderen om te leren. Voor veel kinderen zou thuisonderwijs namelijk het verschil kunnen maken. Maatwerk voor ieder kind een passende oplossing om onderwijs te kunnen volgen. Of dat nu thuis is, in de praktijk of op school.

Alleen al door te kijken naar de corona periode hebben we kunnen zien dat er juist veel meer mogelijkheden zijn om onderwijs te kunnen volgen.

Doneeractie passend onderwijs als je kind ziek is

De afgelopen anderhalf jaar dat mijn zoon nu thuiszit, heb ik van alles geprobeerd om het zo goed mogelijk voor hem te regelen. Ellenlange stressvretende MDO’s , Ziezon aangedragen, een onderwijsconsulent ingeschakeld, Ivio thuisonderwijs voorgesteld, NHA als thuisonderwijs voorgesteld. Alles zonder het gewenste resultaat. Met als gevolg dat mijn zoon nog steeds thuis zit zonder enige vorm van passend onderwijs.

Daarom hebben we uw hulp nodig. Ik heb een doneeractie opgezet om geld in te zamelen wat nodig is om onze zoon passend onderwijs te kunnen bieden. Wij hebben inmiddels een adviseur ingehuurd die ons bijstaat.

Help mijn zoon zijn recht op onderwijs te verkrijgen!

Middels deze doneeractie hoop ik ten eerste om meer aandacht te krijgen voor de vele thuiszitters die ons land kent. Kinderen die om uiteenlopende redenen zijn uitgevallen op school en die, ondanks de zorgplicht van scholen, nog steeds geen enige vorm van onderwijs hebben kunnen krijgen.

Passend onderwijs blijkt een illusie als je kind chronisch ziek is.

Met uw donatie hopen we meer financiële ruimte te krijgen zodat we de adviseur kunnen betalen, thuisonderwijs kunnen inkopen, en een bijles docent kunnen inhuren om een begin te maken met het thuisonderwijs. Op deze manier hopen we de periode te kunnen overbruggen totdat hij voldoende is hersteld en de stap naar school weer kan maken. 

Dus ook als u niks wilt doneren, help mij dan a.u.b. om deze actie onder de aandacht te brengen bij zoveel mogelijk mensen. De huidige leerplicht moet op de schop en vervangen worden voor het leerrecht! Want ieder kind heeft recht op onderwijs. Of dit nu thuis is of op school. 

Passend onderwijs

Ook ben ik op zoek naar ouders van thuiszitters. Ik kom graag met jou in contact. Samen staan we sterker!

Meer lezen

Geef een reactie