Ademhaling bij overprikkeling: Het belang van bewust ademen bij prikkelgevoeligheid en hoogsensitiviteit

Dagelijk worden we bloodgesteld aan talloze prikkels: Luide tv’s, trillende telefoons, pingelende laptops, loeiende sirenes… In één dag krijgen we tegenwoordig evenveel prikkels binnen als iemand 100 jaar geleden in zijn hele leven. Deze prikkel-overload is voor elk mens ingrijpend, maar als je hoogsensitief bent heb je een extra uitdaging. Wat is de beste strategie om hiermee om te gaan? En wat heeft de ademhaling te maken met overprikkeling.

Ademhaling en het verband met overprikkeling

Voldoende rust en ontspanning en extra aandacht voor lichaam en geest is belangrijk voor elk hoogsensitieve persoon (HSP). Als daar geen tijd voor wordt voorzien, ligt overprikkeling al snel op de loer.

‘Bewust ademen is een zeer efficiënte manier om te voorkomen dat de emmer overloopt.’ 

Séverine Van De Voorde

Doctor in de psychologie, stress en burn-out coach, loopbaancoach en HSP professional Séverine Van De Voorde ziet in de praktijk hoeveel baat hoogsensitieve mensen hebben bij het regelmatig doen van kalmerende ademhalingsoefeningen.

Ademhaling helpt effectief om stresshormonen af te voeren

Hoogsensitieve personen hebben een minder strenge prikkelfilter in de hersenen waardoor er meer informatie doorkomt en door het brein verwerkt moet worden.

ademhaling bij overprikkeling

HSP lopen zodoende een groter risico op een overbelast stresssysteem en ze hebben ook sneller en meer stresshormoon in hun lijf. Het is voor HSP extra belangrijk regelmatig op de rem te trappen en het stresssysteem te kalmeren.

“Krachtige manieren om dit te doen zijn het ontspannen van de spieren (bijvoorbeeld door beweging) en het werken naar een bewuste, ontspannen ademhaling”, geeft Van De Voorde aan.

Bewust ademhalen is de meest directe manier om stresshormonen af te voeren, en dus het stresssysteem te kalmeren.

Je hebt je adem ook altijd en overal bij je en je kunt het inzetten zonder dat anderen dit merken. Bewust ademen is hiermee een zeer efficiënte manier om ervoor te zorgen dat de emmer niet overloopt.”

  • Een hoogsensitieve persoon (HSP) is gevoeliger voor prikkels en stress dan gemiddeld
  • Trage ademhaling kalmeert een overbelast stresssysteem
  • Op 6 oktober – World HSP Day – wordt wereldwijd aandacht besteed aan HSP

Ademhaling bij overprikkeling: ademhalen met behulp van ademhalingstools extra effectief

Concentreren op de ademhaling is een vorm van mediteren. De focus ligt op één ding, waardoor de monkey mind tot rust komt en piekergedachten zullen verminderen. Deze single focus helpt HSP ook om zich af te sluiten van prikkels uit de omgeving, van emoties van anderen en om eigen emoties onder controle te houden.

“De focus op één ding is met name belangrijk”, geeft Van De Voorde aan. “Een ademhalingstool als moonbird helpt hier extra goed bij. De focus wordt namelijk groter omdat je je als HSP goed moet concentreren op het tactiel signaal van inkrimpen en uitzetten van het toestel.”


Lees ook: Kleding voor prikkelgevoelige kinderen met autisme


“Daarnaast is de biofeedback (inzicht in hartritme, HRV en coherentie) die de tool geeft een sterke motivator om te (blijven) oefenen. HSP zijn meer gevoelig voor beloningen. Door de app krijg je onmiddellijk feedback of je het goed doet. Wat ook fijn is: moonbird maakt geen geluid, waardoor je huisgenoten niet stoort. Er zijn verder ook geen bijkomende elektronica nodig – die overprikkelend of afleidend kunnen werken.”

World HSP Day: trots op hoogsensitiviteit

Op donderdag 6 oktober 2022 werd er wereldwijd aandacht besteed aan hoogsensitiviteit tijdens World HSP Day. Het leven van een HSP kan extra moeilijk zijn wanneer de omgeving er weinig kennis van heeft of het niet serieus neemt. Deze dag is in het leven geroepen om bewustzijn te creëren rondom hoogsensitiviteit. Wanneer er op de juiste manier mee om wordt gegaan, zowel door de HSP zelf als de mensen erom heen, wordt hoogsensitiviteit juist een kracht en iets om trots op te zijn.

Geef een reactie